سه روش برای درک از کاشی بدون Breaking A Sweat

↑ «همه چیز درباره کاشی و سرامیک». از سازندگی های حاجی قنبر جهانشاهی در شهر یزد می توان به مرمت مسجد جامع یزد و نگاشتن القاب جهانشاه قراقویونلو به خط مولانا شمس الدین محمدشاه خطاط بر روی کاشی و نصب آن بر سردر مسجد جامع، بازسازی قلعه میبد و ساخت بازار حاجی قنبر در میان تکیه امیرچقماق که بازار امیرچقماق نیز خوانده می شود اشاره نمود. امیر نظامالدین حاجی قنبر جهانشاهی یکی از حاکمان یزد در سده نهم قمری بود که پس از پیروزی جهانشاه قراقویونلو و تصرف آذربایجان، بغداد و نواحی عراق عجم در سال ۸۶۱ قمری به حکومت یزد رسید. دروقف نامهٔ ربع رشیدی نوشتهٔ خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی به بفروئیه اشاراتی شده و اینطور آمده که: " تمامیت قریه بفروئیه از دیههای مدینه میبد از نواحی بلده یزد با تمامت دو مزرعه که تابع این قریه است. یکی شهرآباد و یکی خاتون آباد و با تمامت طاحونه ای (آسیاب آبی) که دایر است بر کاریز این قریه و تمامت این املاک مشهورند و مستغنی از ذکر حدود". در واقع خواجه معین الدین علی میبدی وزیر عدالت آیین در خطه یزد به تعمیر آن همت گماشته و آن منطقه را معین آباد نامیده که بعدها به خاطر سطح صاف و هموار منطقه به بفرو تغییر نام داده شدهاست.

بهطور کلی رشتهکوههایی که دور تا دور فلات مرکزی را دربرگرفته است سببشده که دامنههای خارجی فلات، از رطوبت بیشتری برخوردار بوده و دامنههای داخلی آن خشک باشد؛ بنابراین کمبود نزولات جوی و آفتاب داغ آسمان صاف ایران، زندگی تبآلودی را در حاشیهٔ کویر به وجود آورده است. در گذشتهٔ نه چندان دور سفال در زندگی مردم میبد کاربردهایی از این قبیل داشته است. این صفحه آخرینبار در ۱۰ فوریهٔ ۲۰۲۵ ساعت ۱۳:۱۶ ویرایش شده است. این صفحه آخرینبار در ۱۱ مارس ۲۰۲۳ ساعت ۱۸:۴۶ ویرایش شده است. این صفحه آخرینبار در ۱۷ مهٔ ۲۰۱۹ ساعت ۰۱:۱۰ ویرایش شده است. با این حساب، وجود سرچشمهٔ کاریز خوش آب «کثنوا» عنصر اصلی و اولیهٔ شکلگیری این سامانهٔ کاروانی در این نقطه بوده است. برای کاروانیانی که از پهنهٔ بیابان میرسیدند، آب نخستین و مهمترین نیاز بوده است و ساماندهندگان راهها ناگزیر بودهاند به هر طریق ممکن، آب مورد نیاز منزلهای کاروانی را تأمین کنند یا ایستگاهها را در آبگاههای پایدار بنا سازند. دیوارها و سقف بنا به سبک زیبایی رسمی بندی شدهاند که چشمهٔ اصلی سقف را در سه بخش احاطه کردهاند. خرابیهای حاصله بر بنا کم بود و فقط بخشی از کاشیکاریها و آینهکاریهای قدیمی آسیب دیدند که پس از مدتی تعمیر شدند.

و استقلال در کارها، بر حکومت و استیفای مالیات آن مناطق برگماشت و برادرش زینالدّین محمد نیز در عهد آن، نایب دیوان وزارت بود. مصالح حسینیهها نیز عموماً آجر هستند. بر اساس ایران اطلس زبان عمده مردم نائین زبان نائینی و نیز اقلیت به فارسی تهرانی صحبت کاشی زینتی در جدول میکنند. چنانچه به محض ورود به محمدیه نخستین بنایی که به چشم میخورد قلعه آشورگاه است. از دیگر خدمات او اصلاح چگونگی اخذ مالیات است که به تفضیل بر روی کتیبه ای منصوب بر در ورودی شبستان شرقی مسجد جامع یزد نگاشته شده است. در نبرد منجر به فتح شیراز نیز چون شاه شیخ ابواسحاق اینجو، قاضی عضد را میانجی فرستاد، امیر مبارزالدین مقدم او را سخت گرامی داشت و تعظیم بسیار نمود و پنجاه هزار دینار به او و ده هزار دینار به ملازمانش عطا کرد که رقمی بس گزاف بود و از قاضی درخواست که در همین میانهٔ نبرد، کتب علمی را به فرزندش شاه شجاع بیاموزد. ز آن به شهر به نسا رفت که در آنجا پارچههای پشمی خوبی بافته میشد ابن بطوطه در ادامه به شهر منلوی رسید این شهر وسعت کمی داشت و با نیل هم فاصلهٔ کمی داشت اما در آن ۱۱ کارخانه شکرریزی وجود داشت. سامانه طبقهبندی اقلیمی کوپن، آبوهوای این شهر را بهعنوان نیمهخشک سرد (BSk) با زمستانهای کوتاه و خنک و تابستانهای طولانی و گرم طبقهبندی میکند.

در حقیقت ظهور امیر مبارزالدین، تحقق رؤیای ایرانیان و مسلمانان برای اخراج مغولان بود و عزل او و تجزیه قدرت آل مظفر و تحلیل رفتن قدرتشان در نزاعهای داخلی، بر آب شدن این رؤیا و بازگشت مغولان به ایران بود. در زمان خاندان مظفرالدین میبدی این شهر به عنوان پایتخت سلسله مظفریان انتخاب شده و در مدت نزدیک به یک قرن گستره حکومتشان تا کاشان و ری و اراک و فارس و لرستان و یزد و کرمان کشید تا اینکه با حمله تیمور به ایران آخرین فرمانروای این سلسله که شاه شجاع نام داشت و شیراز به عنوان پایتختش بود قهرمانانه جنگید اما نتوانست تیمور را شکست دهد. مستوفی نزد رشیدالدّین فضلالله همدانی تقرب داشت و بهواسطه او چندی حکومت ابهر، زنجان، طارم و استیفای مالیات آن ناحیه به وی واگذار شد. امروزه این صنعت که تا چندی پیش از مشاغل عده کثیری از مردم میبد بوده است تقریباً به فراموشی سپرده شده و افراد انگشت شماری را میتوان پیدا کرد که به این حرفه مشغول باشند. ↑ رسالهٔ اضحویه، به تصحیح حسین خدیو جم، انتشارات اطلاعات، ص ۲۴.